Tuesday, October 5, 2010

First Prize Winner ICCA CAKE COMPETITION MALAYSIA 2010







Akhirnya penat lelah hampir sebulan dan tak tidur disaat saat akhir sebelum pertandingan ICCA Cake Competition 2010 akhirnya membuahkan hasil. 1st prize winner bersama gold award certificate bersertakan mohor Highly Commended diterima untuk kek ini. Thanks to ALLAH , you give me this chance to win . Sekalung tahniah kepada rakan rakan cake decorators, students dan family yang banyak memberi dorongan dan sekongan moral sepanjang menghasilkan kek ini . disebalik kemenangan ini sedikit rasa terkilan kerana kek ini mengalami kecacatan akibat kemalangan kecil di hari pertandingan. Bird cage yang dibuat jatuh serta patah dan menyebabkan beberapa stringwork, cornelli ball dan lace pieces patah.. . namun ahamdulillah .. hanya 20 % sahaja kerosakannya dan berlaku sedikit perubahan disaat saat akhir pada kek ini. sebetulnya terdapat sebiji bola cornelli diatas bird cage as a small topper, tapi sayangnya ianya pecah dan tak dapat diselamatkan. akhirnya ianya digantikan dengan Dove terbang di puncaknya. .. Overall it's still look better .. untuk tatapan semua cake ini adalah hasil gabungan teknik dari tunjuk ajar beberapa sugar artist terkenal di Australia yang juga merupakan mentor saya.. seperti Hether Evans untuk brush embroiderry, John Quai Hoi untuk hasil kerja australian modern stringwork, Kath Swambra untuk puncher techniques, Ellien Scriven untuk modelling work, Brenda Damein untuk cornelly ball dan bebarapa sugar artist terkenal dunia seperti Alan Dunn (UK) bagi Sugarflower , Nicholas Lodge (US) untuk Dove serta Marcella Sanchez (Brazil) bagi teknik fabric effect, Ann Barber (UK ) table cloth manakala Steven Benison (UK) untuk teknik link twist. Kesemua teknik teknik mereka di apply didalam menghasilkan kek ini, Manakala Idea menghasilkan keseluruhan model , susun atur , concept, theme dan color combination adalah hasil idea saya disesuaikan dengan semua teknik yang ada....kesemuanya adalah diperbuat dari gula termasuk icing cake , bird cage serta bunga dan daun ... ianya menggunakan Fondant, Gumpaste, Mexican Paste, Royal Icing dan Pastillage. Habuan kemenangan ini adalah 1 return ticket to London with 5 days school at Squires Kitchen Cake Decorating School Farnham , UK plus exhibition ticket to Squires Kitchen exhibition in London 2011. Total 7 days trip with worth of prize almost Rm 10, 000. Credit to Vivian and Kelvin for the beautiful pictures.

12 comments:

Nurainie said...

Congratulations again!! You set the standards! :)

zue said...

Well done sifu! Tahniah!tumpang gumbira....

Soo Bakery said...

congrates! great job!

Bittersweetflavours said...

congrat... bertuah badan...

Rizaida Home Bakery said...

tahniah..memang cantik sangatttt...!!!

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Salam Shahril....moga Shahril akan terus berjaya...Amin...Selamat Hari Raya!!! Berkat bulan Syawal..

Kak Bie said...

I love the bird cage and the bird..!!!Xquisite!!congrats dear Shahril... semoga adik sukses selalu..

Shahril Shamsudin said...
This comment has been removed by the author.
Shahril Shamsudin said...

thanks semua tu last minute buat ... rezeki saya tahun ini...

MAS AYU CONFECTION said...

congrats!!! i ada kat sunway giza ari tu tengok all the cakes for competition dan tertanya tanya siapalah yg buat kek ni. now i know its you!! i took alot of pictures of your cake tau. tahniah & congrats ya. will definitely check out your classes. congrats again!

MAS AYU CONFECTION said...

i copy gambar kek you and your pic letak dalam blog i. boleh ya. Thanks!!

gail ivey said...

Absolutely beautiful, well done and all the best in future achievments.

Post a Comment