Sunday, March 14, 2010

I'm one of the winner Squires Kitchen Exhibition 2010/




Alhamdulillah..setelah akhirnya penat lelah dan cabaran selama 3 minggu sebelum ke 24th Squires Kitchen's Anual Cake Decorating Competition UK.. membuahkan hasil juga... tempat ketiga dan bronze award untuk floral arrangement dan bronze award untuk miniature wedding cake. Walaupun pelbagai rintangan terpaksa dihadapai tapi berkat usaha gigih serta support dari semua pihak dari malaysia dan di surrey UK akhirnya kedua dua creation kali ini berjaya dipertandingkan dengan jayanya.Jutaan terima kasih kepada Universiti Tun Abdul Razak kerana memberi kepercayaan sepenuhnya untuk ke Uk, Keluargayang sentiasa memahami kerjaya "ntah apa apa ni" rakan rakan kerja di FHTM, student student, rakan sugarcrafter..yang sentiasa memberi support pada saya..Tidak lupa juga keluarga abg Mat Nor di Surrey UK yang tidak jemu memberi galakan , moral support serta bantuan sepanjang berada di Uk. Untuk Kelv Chua thanks for da advice dan tidak lupa juga geng geng ICCA yang turut hadir ke sini kali ni..So still have 3 days before flying back to Malaysia..
Untuk floral ararngement kali ini menggunakan tema tropical flower dengan gubahan bunga dellinia,antarium, bird of paradise, tiger oncidium,,mother rose spiral orchid, renantra, monstrea leaf and flower dan orchird tree. Disebabkan terpaksa travel jauh m\bunga bunga ini dibuat sedikit tebal untuk mengelakkan ianya dari patah.. malangnya.. ada jugak yang patah dan terpaksa disambungkan kembali .. mungkin menjadi penyebab kehilangan markah...bagi miniature wedding cake.. pilihan warna biru kuning untuk memberi kesan contra pada cake.. teknik extension work, lace piece, dan embroideri digunakan untuk side design. bagi gubahan bunga miniature pula.. menggunakan arum lily, cymbidium orchid, fern, monstria leag, ruscus hosta dan asatic lily.. Selepas berbincang dengan Paddy Clark, gubahan bunga tropical ini terpaksa ditinggalkan dan disimpan di Squires Kitchen School Surrey sebagai bahan display.. semoga ianya kekal sepanjang hayat...

11 comments:

elianas-homemadecake said...

salam shahril. tahniah yer diatas kemenangan..bunga-bungaan awak memang superb!!! very nice arrangement.

zue said...

Congratulation! well done!can't wait to join your class....

ainkhurun... said...

congratsSs en shahril!!

Anonymous said...

taniah ya.....memang bagus sangat. [laili abd]

cinnamon said...

congratulations...nnti aku nak tempah kek yg cmtu....kan aku dah kate u can do it very well...u did it with passion..WELL DONE fren

MIDNITE BAKER said...

congrats shahril...

kelvin chua said...

dear shah, u spell my name wrong again...

eLLa said...

tahniah..lawa r ..

Shahril Shamsudin said...

ok laaaa kelvin....... KELVIN CHUA sorryyyyyyyy

chefzyco said...

well done...
pasni ade project besar....

Anonymous said...

tabik spring!! wa suspect with u la bro.. hehehe! satu lagi wa jeles lu dpt g london and paris.. bila UNITAR nk support aku lak. ( tok sah mimpi laa) kui! kui! kui!
Aku : Adna

Post a Comment